България се готви за мащабна трансформация на енергийния си сектор 14.06 | 10:15

Електрификация на транспорта

От iNews.bg

България се готви за мащабна трансформация на енергийния си сектор, като актуализираният Интегриран план за енергетика и климат предлага амбициозни мерки за намаляване на вредните емисии и преход към възобновяеми източници.

Край на старите коли

Планът предвижда забрана за внос и продажба на автомобили, които не отговарят на екологична категория Евро 4, което на практика означава край на колите над 20 години. Освен това, ще бъдат въведени по-високи данъци за старите автомобили и ще се стимулира закупуването на електрически и хибридни превозни средства.

Електрификация на транспорта

За да подпомогне прехода към електрически автомобили, правителството планира да изгради 10 000 зарядни станции в цялата страна. Целта е до 2026 г. броят на електрическите автомобили да достигне 30 000, а делът на електрическата енергия в транспорта да се увеличи до 55,8% до 2050 г.

Слънце и вятър на фокус
В енергийния сектор фокусът ще бъде върху слънчевата и вятърната енергия. Прогнозите са, че до 2050 г. новоизградените мощности от слънчева енергия ще достигнат 7673 MW, а от вятърна - 4 GW. Целта е от 2025 г. нататък почти половината от производството на ток да идва от възобновяеми източници.

Евтин ток, скъп газ

Увеличаването на дела на възобновяемите източници се очаква да доведе до спад в цената на електроенергията, като до 2045 г. цената на киловатчас може да падне до 12,6 ст. От друга страна, цената на газа се очаква да се увеличи значително след 2035 г. поради смесването му с водород, биогаз и синтетичен метан.

Амбиции за реформа

Предложените мерки са амбициозни и изискват значителни инвестиции и промени в поведението на потребителите. Ако бъдат успешно реализирани, те могат да доведат до значително намаляване на вредните емисии и по-устойчива енергийна система за България.

Водещи

Най-четени