България спечели четири медала на Балканиадата по информатика 08.11 | 17:44

Младите български информатици затвърдиха успеха от международната олимпиада

От Любомир Тасев

Младите български информатици спечелиха три златни и един сребърен медал на Балканиадата по информатика, която се състоя от 31 октомври до 6 ноември в Петровац, Черна гора, съобщиха от Съюза на математиците в България.

В 18-та Балканиада по информатика участваха отбори от девет балкански страни - Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Сърбия, Румъния и Черна гора. Българските участници се класираха на първо място, с което затвърдиха успеха, постигнат по-рано през годината на Международната олимпиада по информатика.

Румен Христов, ученик от ПМГ "Н. Попович" - Шумен, и Ясен Трифонов, ученик от ОМГ "Акад. К. Попов" - Пловдив, бяха наградени със златни медали, заедно с третия български състезател - Владислав Харалампиев, ученик от Софийската математическа гимназия. Дебютантът Йордан Чапъров, ученик от МГ "Ат. Радев" - Ямбол, взе сребърен медал.

Ръководители на българския отбор са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН и Стоян Капралов от Техническия университет в Габрово.

 

Водещи

Най-четени