България сред страните в ЕС с най-ниска консумация на свинско месо 25.11 | 17:21

Средно 31 кг. свинско месо яде българинът годишно, за разлика от Дания, където на човек се падат по 78 кг.

От Силвия Стоядинова

Приблизително 31,3 килограма свинско месо на година консумира българинът. Това нарежда страната ни на едно от последните места по потребление на свинско месо сред останалите страни-членки на ЕС, съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, който взе участие в дискусия на тема "Качество и безопасност на храните".

Сред страните с най-висока консумация на свинско месо се нарежда Дания, където на човек се падат повече от 78 килограма годишно.

По време на дебата се цитира и тревожна статистика на ООН, според която през 2011-та светът трябва да бъде подготвен за по-високи цени на хранителните суровини, съобщава БТА

Проблемът с храните не е само на България. От скорошен доклад на ООН става ясно, че експертите на организацията предупреждават, че през 2011 година светът трябва да бъде подготвен за по-високи цени на хранителните суровини.

Обосновката за това предупреждение идва в резултат на това, че с всяка изминала година намаляват количествата на засети площи на зърнени култури в страната и в целия свят за сметка на други култури, които увеличават своите площи, а те са захар, рапица, памук, соя и др.

Интересна тенденция в България е, че масово се употребяват храни с ниска цена, но темата качество остава извън полезрението на потребителите", коментираха още специалисти.

Шефът на дирекция "Здравеопазване на животните и безопасност на храните" към земеделското министерство д-р Венцислава Тасева пък обясни, че повече от 88% от населението у нас иска качествени храни. В тази връзка българските потребители подкрепят създаването на Агенция по безопасност на храните, която трябва да заработи след 1-ви януари догодина.

Водещи

Най-четени