България сред страните, в които затворниците и задържаните са подложени на репресии 21.01 | 17:21

Въведоха нови стандарти при задържането на непълнолетни

От iNews.bg

България влезе в поредния  срамен списък, като тя беше посочена като една от страните, в които  задържаните  и лишените от власт лица  биват подложени на различни форми на репресия и унижение. 

Комитетът за превенция на насилието публикува днес ежегодния си доклад, в който  са описани редица случаи на сплашване и тормоз  в редица държави, сред които и България.  

Другите страни в черния списък са  Армения, Азербайджан, Гърция, Унгария, Република Молдова, Руската федерация, Испания, "Бивша югославска република Македония" и Украйна.

"Най – често срещаните форми на репресия  са неоправдано ограничаване на основните човешки права и налагането на строг тъмничен затвор при изфабрикувани  причини. Лишените от свобода и задържаните  са принуждавани  да живеят в ужасни условия, става ясно от документа. Също така има случаи на отказване на помощ, която би им осигурила по  - ранно излизане от затвора.   

От комитета препоръчват на националните правителства да се въведат санкции, гарантирани чрез закон, с които да се наказват репресиите  и унизителното поведение спрямо затворници и задържани. Експертите призовават страните да създадат ефективна процедура, чрез която пострадалите от подобно отношения могат да подадат оплакване, което в последствие да бъде ефективно разследвано.  

Също така от там съветват потенциалните жертви на подобни престъпления да бъдат премествани в други институции за лишаване от свобода или заподозрените служители да бъдат преназначавани в други ведомства.  

В доклада също така се посочва промяната в стандартите, по които се оценяват условията задържане на младежи. Според новите изисквания  трябва да се осигурят допълнителни гаранции за спазване на правата непълнолетните . Сред тях е  изискването  родители или близки на младежа задължително да бъдат уведомявани от органите на реда за задържането му.  Непълнолетен да не може да бъде разпитван без присъствието на адвокат или доверено лице. 

Младежите също така трябва да бъдат поставяни в помещения отделени от тези за задържането на пълнолетни. Също така те трябвало да има отделно легло и да могат да носят собствените си дрехи.

Водещи

Най-четени