България - страна от Дивия запад 08.05 | 12:05

България и Румъния все още не са напълно интегрирани в ЕС, пише Reuters

От Ралица Стоянова

"Имаме си работа със страна от Дивия запад". Това казва представител на ЕС за България, изтъквайки съмненията си относно способността на страната ни да прилага закона и да живее според демократичните норми.

България и Румъния се чувстват изолирани от европейския дебат, пише Reuters. Въпросите, свързани с двете страни, се отнасят обикновено до прилагането на закона, готовността им да се справят с корупцията, организираната престъпност и нелегалната миграция.

Членството в ЕС не гарантира еднопосочен билет за демократична стабилност, икономически ръст и по-добри възможности за всички.

"Европейският съюз се вижда като златна дъга на хоризонта”, казва Аманда Пол, експерт в Центъра за европейска политика. Тя изтъква, че като цяло България и Румъния имат полза от членството в ЕС, но в двете страни все още има значителен дефицит на демокрация.

Гражданите на двете страни трябва да са по-разочаровани от собствените си политици, отколкото от европейските институции, според нея.

България и Румъния все още не са напълно интегрирани в ЕС, въпреки че доходите на глава от населението са се увеличили с 30% между 2006 и 2011 г. и в двете държави, според данните на МВФ.

Двете страни остават извън Шенген. "Ние сме второ качество хора в ЕС и сме изключени от важните решения, които се взимат в Брюксел”, смята 64-годишен румънски инженер.

Когато стане дума за бюджет, България и Румъния получават останките, изтъква дипломат.

Reuters припомня, че в неделя в България предстоят парламентарни избори, които ГЕРБ се готви да спечели. Борисов обаче може да не събере достатъчно гласове, за да състави сам кабинет, обяснява агенцията. 

Водещи

Най-четени