България трябва да се гордее с младежите си - ученици я славят по целия свят 21.07 | 16:26

7 българчета донесоха 6 медала от Международни Олимпиади

От Теодора Кокаланова

Два сребърни и три бронзови медала спечелиха български ученици от Международната олимпиада по физика в Казахстан, която се състоя  от 13 до 21 юли в Астана, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Със сребърни се окичиха Катерина Найденова и Ангел Шерлетов от Природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Казанлък. Бронзовите медалисти са Станислав Щерев от Математическата  гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, Виктор Кузманов от Американския колеж в София и Радостин Димитров от Природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Казанлък.

За втори път Катерина Найденова получи и престижната специална награда на Европейското физическо общество за най-добре представило се момиче на олимпиадата, посочват от МОН. Ръководители на българския отбор по физика са доц. Виктор Иванов и главен асистент Димо Арнаудов от Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Димитър Манойлов и Радослав Тодоров пък спечелиха бронзови медали от Международната олимпиада по биология в Индонезия. Димитър учи в Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, а Радослав Тодоров в Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца. 

25-тата Международна олимпиада по биология се състоя на  остров Бали в Индонезия, съобщи пресцентърът на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От СУ посочват, че Димитър Манойлов и Радослав Тодоров са от българския национален отбор по биология, като Манойлов е националният шампион на България по предмета за 2014 г.

Двамата медалисти са решавали на олимпиадата две теоретични и четири практически задачи. Димитър Манойлов и Радослав Тодоров вече са приети за студенти в специалността "Медицина" в Медицинския факултет на Софийския университет. В българския национален отбор по биология на олимпиадата в Бали са били също Емилия Таскова и Теодор Трифонов от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София.

Те са получили грамоти за достойно представяне, отбелязват от СУ. Ръководители на отбора са преподавателите от Софийския университет - доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет, доц. Снежана Томова и Радослав Александров от Биологическия  факултет на СУ.

На 25-ата международна олимпиада по биология, която е най-престижното състезание по предмета в света, са участвали 239 състезатели от 61 страни, допълва БТА. България е сред основателите на олимпиадата и за поредна година националният ни отбор, включващ четирима участници, се представи изключително достойно, посочват от СУ.

Водещи

Най-четени