България ще иска повече пари от ЕС заради ембаргото за Русия 03.09 | 14:05

Страната ще претърпи сериозни преки и косвени загуби, призна правителството

От Филипа Тодева

Правителството одобри позицията на България за извънредното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 5 септември в Брюксел. На форума ще бъдат обсъдени мерките, които следва да бъдат предприети, след въведената от Русия забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС.

Въпреки малкия дял от общия аграрен износ на страната ни на селскостопанските продукти, включени в забранителния списък за Руската федерация, се очаква България да претърпи сериозни преки и косвени загуби от наложеното ембарго. Най-силно засегнати ще бъдат секторите на плодовете и зеленчуците и на млякото и млечните продукти.

В този аспект България оценява значението на въведените временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои зеленчуци и плодове. Наред с това обаче считаме, че бюджетът за прилагане на мерките по отношение на плодовете и зеленчуците, извън ябълките и крушите, трябва да бъде увеличен като се използват възможностите на Резерва за кризи.

В сектора на млякото и млечните продукти забраната също ще доведе до загуби. Свиването на пазара на млечни продукти ще рефлектира върху изкупната цена на млякото, което ще окаже негативно влияние върху и без това чувствителния сектор на животновъдството млечно направление в страната ни. Мерките, които са включени в "предпазната мрежа” по отношение на сектора на млякото и млечните продукти, са неприложими за България.

"Затова считаме за уместно да се използва опитът от кризата в сектора през 2009 г. и да се приложи пряка подкрепа на производителите на мляко, с която да се компенсират претърпените от кризата загуби", се казва в правителственото становище.

Водещи

Най-четени