България ще може да инвестира най-много средства в транспортни проекти 12.03 | 16:13

Оперативна програма "Околна среда" се нарежда на второ място по финансов ресурс

От Христина Рафаилова

България ще разполага с най - много европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" през следващия програмен период. До 2020 година България ще може да инвестира в проекти в този сектор  над 1,6 млрд. евро, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова. 

Преди време ресорният министър Данаил Папазов обясни, че през следващите години фокусът ще бъде изместен от магистралите и шосетата към железопътната инфраструктура. Трасето Свиленград - София и пътят Мездра – Видин, като железопътна отсечка са част от приоритетите на страната ни при усвояването на средствата. 

Общата сума, която страната ще може да получи е 15 ,697 млрд. евро, а по оперативните програми средствата са  7,422 млрд. евро.

След ОП "Транспорт" с най-голям ресурс ще разполага Оперативна програма "Околна среда". Страната ни  има сериозно да наваксва при системите за разделно събирана на биоотпадъците, закриване депата, които не отговарят на изкисването и създаване на интегриран подход за управлението на отпадъците. 

Новата програма "Региони в растеж" ще има ресурс от  1 ,351 млрд. евро за осигуряване на устойчив икономически растеж и създаване на работни места в отделните райони на страната. Достъп до финансирането вероятно ще имат 39 града. 

ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще разполага с 1, 202 млрд. евро, а "Развитие на човешките ресурси" - 895 млн. евро. 

583 млн. евро ще  има в ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" -83 млн. евро и  "Добро управление" - 285 млн. евро.

За Обща земеделска политика и обща политика по рибарство  са предвидени над 7, 600 млрд. евро, уточнява БТА. 

Водещи

Най-четени