България ще получи 4 млн. евро за храни за нуждаещи се 20.06 | 17:27

Страните от ЕС получават общо 113 млн. евро по програмата през 2012 година

От Деляна Петкова

Общата стойност на средствата, заделени за програмата за доставка на храни за най-нуждаещите се лица в Европейския съюз през 2012 г., възлиза на 113 млн. евро, като за всяка държава-членка е определена конкретна сума.

За България средствата са в размер на 4.18 млн. евро. Най-много пари ще бъдат разпределени за крайнонуждаещите се в Италия (22.1 млн. евро), Полша (17.3 млн. евро) и Франция (15.86 млн. евро). За реализиране на програмата от запасите на страната ни ще бъдат изтеглени около 40 хил. тона зърнени храни.

В сравнение със сумата от почти 500 млн. евро, отделена през последните години, това представлява драстично намаление. То се дължи на решение на Съда на ЕС от месец април, в което се казва, че съгласно действащите разпоредби храните, обхванати от схемата, трябва да произхождат от публичните запаси на ЕС.

По тази причина схемата за 2012 г. се основава изключително на наличните интервенционни запаси (162 000 тона зърнени храни и 54 000 тона обезмаслено мляко на прах).

Въпреки че средно ЕС има един от най-високите стандарти на живот в света, някои хора не са в състояние да си осигурят задоволителна прехрана. Предполага се, че в ЕС живеят 43 милиона души, които рискуват да попаднат в ситуация на хранителен недоимък, което означава, че те не са в състояние да си позволят пълноценно хранене всеки втори ден.

Програмата за разпределяне на храна на най-нуждаещите се подпомага доставянето на храна на тези лица или на особено уязвими семейства, които се намират в затруднено положение. През 2009 г. над 440 000 тона продукти бяха раздадени на 18 милиона души в 19 държави-членки.

Благотворителни и неправителствени организации разчитат на участието на ЕС в подпомагането на нуждаещите се. Следователно е много важно бързо да се намери решение за преодоляване на съществуващите затруднения, така че да може да се използват наличните финансови средства.

Водещи

Най-четени