Българки слугуват на милионери срещу мизерни пари 27.05 | 17:00

Отговорна работа срещу унизително заплащане

От iNews.bg

Отговорна работа срещу унизително заплащане.

Родопчанки се грижат за възрастни хора в Италия, някои от които са дори доста заможни и милионери, срещу минимално заплащане. Въпреки тежката работа възнагражденията за домашните помощнички рядко надхвърлят 900 евро месечно.

Част от възнаграждението на гледачките на възрастни хора се поема от държавата, а останалото – от работодателя. В други случаи заплащането се осигурява изцяло от човека, за който се полагат грижи, или от семейството и близките му.

"Работих при дядо италианец, който имаше 3 милиона евро в сметката си. Живееше в скромна къща на село. Заплатата ми беше 900 евро, която ми плащаха неговите роднини. Успял е да спести всичките тези пари чрез работа и различни схеми, докато е бил управител на голямо стопанство, включващо много фермери от региона.

Така твърдяха близките му. Този човек никога не е ходил на почивка и не е виждал морето. След смъртта му всичките му капитали станаха собственост на роднини, които най-вероятно също няма да пипнат от тях", разказва една от жените на гурбет зад граница.

Подобна е ситуацията и в другите европейски държави, където от години българки масово търсят препитание. Една от първите дестинации за гледачките назад в годините бе Гърция поради близкото разположение и високото заплащане в сравнение с България.

Водещи

Най-четени