Българките: Майки на 30! 21.01 | 08:50

Повече от половината от родилките са с ромски произход

От Теодора Кокаланова

Средната възраст, на която раждат българките, е 30 години, уточни Анка Димитрова, старша акушерка в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен. За радост в сливенската болница статистиката е обнадеждаваща, тъй като за поредна година раждаемостта се е увеличила, съобщава БТА.

В областната болница в Сливен през 2013 година са се родили 1313 бебета, като 227 са били родилките от други градове. От тях 679 са момчета, а 634 - момичета. Осемнайсет са родените двойки близначета, както и един случай с тризначета. Близо петнайсет жени са родили след 40-годишна възраст, като две от тях са забременели ин витро.

Общо 215 са били случаите на недоносени бебета, като по думите на Димитрова недоносването се дължи преди всичко и на липсата на женска консултация. 11 са били случаите на мъртвородени бебета, като тенденцията е към намаляване.

През 2013 са намалели непълнолетните родилки - 72 момичета са станали майки между 14 и 16 годишна възраст. Три са били през 2013 година невръстните майки до 14 години. Анка Димитрова припомни случая с дванайсетгодишната Кортеза от Сливен, която през 2009 година стана най-младата майка в страната.

Първото бебе за 2014 година е Коста, което е 7-о дете в семейство от ромския квартал "Надежда". Според старшата акушерка тенденцията да се ражда с цезарово сечение вече не е толкова модерна. Все повече кандидат-майки, дори жени забраменели ин витро избират нормалното раждане.

В българското здравеопазване в момента липсват достатъчно акушерки и млади кадри в родилната помощ, както и женската консултация, посочи Димитрова.

Сливенската болница също чества Деня на родилната помощ - Бабинден. По традиция рано сутрин миели ръцете на началника на отделението. 

Водещи

Най-четени