Българките разбиха мита, че са "слабият пол" 09.04 | 22:00

Дамите са на 6-о място в Европа по заемане на ръководни позиции

От Теодора Кокаланова

В не една и две статистики страната ни е била на дъното. Този път сме сред първите места и то в нещо положително. Българските жени са на 6-о място по заемане на ръководни позиции. 

Изследване на немско онлайн издание показва, че членовете на управителни съвети все повече са жени. Нежният пол, който опровергава твърдението, че е "по-слабият", все повече заема длъжности на най-високо управленско ниво в едни от най-големите и влиятелни компании.

Чешката република заема челното място в статистиката със 17%, а останалите две призови места са заети от Латвия и Словения, съответно с 13 и 11%.

В Словакия и Литва търсенето на жени на най-високите изпълнителни постове също вече не е мит. В списъка на изследването са включени 12 държави от Европейския съюз, в които голяма част от дамите са достигнали до най-високите постове, информира в. "Frankfurter Allgemeine Zeitung". 

Изненадващо този път нашата страна заема престижното 6-о място, а на дъното са Германия, Швеция и Дания. Данните показват, че все повече жени заемат ръководни постове в политиката. Участието им в различните органи на държавната власт, както и в политическите партии все повече се увеличава. 

Жените в България, които са доста равнопоставени от гледна точка на образователното и културното си равнище с мъжете, успяват да превръщат тези качества във властови политически ресурс.

Все повеченаши сънароднички имат интерес и да се развиват в сферата на политиката. Те са достатъчно политически информирани, участват активно в събития, в протестните прояви, градят кариера в партии и в държавни институции.

Друго доказателство за сравнително високата приобщеност на повечето българки към политическия живот и за интереса им към него, е участието им чрез гласуване във всякакъв род избори. Няма много съществени разлики в количеството на гласуващите мъже и жени.

Доста български жени участват в различни граждански сдружения за защита на различни каузи. Те се включват активно, творчески, находчиво, образовано и компетентно. Функционират и в десетки женски неправителствени организации, борещи се за правата на жените и срещу тяхната дискриминация.

 

Водещи

Най-четени