Българките стават жертви предимно на близки мъже 05.02 | 13:00

БХК картографира убийствата на жени в България

От iNews

От началото на тази година три жени в България намериха смъртта си в рамките на семейството или в партньорската си връзка. Българките най-често стават жертви на свои близки мъже. Това е един от изводите на Българския хелзинкски комитет (БХК) в рамките на изследване - картографиране на убийствата на жени в България, обхващащо периода 2012 – 2017 година, предаде БНР.

Проектът започна преди година и проучва съдебната практика при умишлените убийства на жени от мъже, свързани със социалната роля на жената в обществото. В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от случаите са били в близки взаимоотношения, в 44% от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена.  "Около половината от проучените в изследването присъди са издадени за предумишлени убийства, извършени в рамките на партньорската връзка. Голям е процентът и на убийствата по друга роднинска линия – убийства на жени от близки роднини", поясни Надежда Цекулова, директор комуникации на БХК. "Присъдите, които попадат в рамките на картата са 141.

В това понятие попадат предумишлените убийства на жени, убийствата по непредпазливост, свързани с домашно насилие, попадат и опитите за убийства. 102 са присъдите, издадени за предумишлени убийства, завършени. В рамките на това изследване са изпратени 110 запитвания до 128 български окръжни съдилища". "Фокусирахме се върху пострадали жени на възраст над 14 години. Съдебната практика продължава да намира ревността като смекчаващо вината обстоятелство", допълни Рая Раева, участник в изследването, и подчерта, че наказанията у нас са големи, "но не това е основният факт, върху който да се съсредоточаваме, трябва да се помисли за превенция".

"В световен мащаб 47% от жените и 7% от мъжете са жертва на своите партньори. Значим дял имат бившите партньори. Жените често не успяват да приключат една патологична връзка", каза още Цекулова. Според нея държавата може да направи нещо за справяне с този проблем – като внесе законови промени, които да криминализират домашното насилие, да го направят престъпление от общ характер: "Тези промени минаха на първо четене в парламента. Ако минат и на второ – това би било една добра крачка в посока – държавата да покаже, че е идентифицирала проблеми и че ще преследва насилието над жени". Гореща телефонна линия - 0800 11 977, се поддържа от Алианса за защита от насилие, основано на пола. Предлагат се безплатни и анонимни социално-психологически и правни консултации на хора, пострадали от домашно насилие.

Водещи

Най-четени