Българската армия била най-реформираната публична институция 09.05 | 16:07

По случай 9 май в Ямбол бе открит първия специализиран общински музей на бойната слава в страната

От Ивелина Георгиева

Българската армия е реформирана в много голяма степен, съобразно съвременните изисквания и може би е най-реформиранатa публична институция у нас. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев ,след като откри в Ямбол първия специализиран общински музей на бойната слава в страната, предаде БТА.

По думите му военнослужещите знаят своите задължения, командирите са с високо образование, владеят съвременната военна техника и притежават необходимите войнски умения.

Откриването на първия специализиран общински музей на бойната слава в Ямбол бе по повод Деня на Европа и Победата над фашизма.

"Най-ценният експонат в музея е желанието на хората да се възкреси славата на Българската армия, да се запази за поколенията нейната героична история", каза военният министър.

Музеят е разположен в района на бившите "Пионерски казарми" на площ от девет декара, отстъпени безвъзмездно от Министерството на отбраната.

Министерството съдейства за създаването на музея и по-късно, като предоставя сгради и ценни експонати от ежедневния бит на военнослужещите, екипировки и въоръжение - огнестрелни оръжия и боеприпаси, военни униформи и облекла, бойна техника и различни оръжейни системи.

Заедно с музея тържествено бе открит и възстановеният портал-паметник с вградените в него паметни плочис имената на загиналите във войните офицери, подофицери и войници от 29-ти Ямболски пехотен полк, от 42-ра и 46-та пехотни дивизии.

Водещи

Най-четени