Българската глупост няма край! С фалшиви компромати насъскват Кристалина Георгиева срещу Ирина Бокова 01.09 | 06:14

Еврокомисарят опроверка Фалшив имейл от уж от нейно име с опорни точки за оклеветяването на кандидатката за генерален секретар на ООН

От iNews.bg

"Прави се жалък опит да бъда оклеветена", съобщи българският еврокомисар Кристалина Георгиева по повод разпращането на анонимни мейли от фалшива поща на Европейската комисия с опорни точки срещу кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

"От тази сутрин се разпространява и-мейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на Генерален секретар на ООН. Въпросният "препратен и-мейл" е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо", заяви Георгиева, цитирана от Медиапуул. И призова авторите на "тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди".

По-късно от офиса на българския комисар съобщиха, че Службата за цифрова сигурност на ЕК вече е установила, че въпросният имейл не е изпратен от сървърите на комисията, а от сайт за изпращане на фалшиви мейли (email spoofing), регистриран в Чехия.

Техническата информация, която имейлът съдържа, позволява той да бъде проследен до чешкия сайт emkei.cz, който често се използва за изпращане на фалшиви мейли и е бил ползван и преди за подобни атаки срещу членове на ЕК.

Службата на ЕК продължава проверката, като се свърза със собствениците на сайта, за да провери дали те имат някаква информация, която да позволи да се идентифицира лицето, изпратило фалшивия имейл. Ще се търси и контакти с Google за повече информация за акаунта в тяхната поща, който също се споменава във фалшивата кореспонденцията.

Електронното писмо се изпраща от името на Радмила Недев от поща с окончанието на Европейската комисия. В него има 36 опорни точни за оклеветяването на Ирина Бокова в социалните мрежи и е замесено пряко името на Кристалина Георгиева.

Съдържанието на опорните точки и претенцията, че техен "автор" е Георгиева, още на пръв поглед изглеждат като изключително зле скалъпена манипулация. Във фалшивите писма се посочва, че става въпрос за "коментари в социалните мрежи по темата – избор на генерален секретар на ООН".

"Както знаете, г-жа К.Г. следи отблизо надпреварата за наследник на Бан Ки-мун и насоките са съгласувани с нея. Независимо от формалната номинация на официален български кандидат, тя счита, че има потенциал и възможности за тази позиция", се посочва в писмото.

То продължава в подобен дух като следват и 36 примерни поста по адрес на Бокова от рода на "Тя е дъщеря на убиец", "Не искаме да се прославяме с дъщеря на убиец". "Вън българската червена номенклатура от структурите на ООН!", "Бокова е международен вариант на генерал Румен Радев – кандидатът на БСП за Президент!".

Приложени са и призиви към Бокова да даде обяснение къде е тракийското съкровище, за което отговаряше неуспялата кандидат-президентска двойка Бокова-Маразов през 1996-98 г.

Други от примерните коментари са "ООН ще осигурява 16 годишни девственици за бившите комунисти в България (със снимката на Бокова с кмета на Пазарджик, обвинен в изнасилване на ученичка)", "Когато даде публично обяснение откъде са й имотите в САЩ и колко пари има в банковите сметки – тогава може би, ама надали" и др.

Преди правителството официално да подкрепи кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН след силен натиск от партия АБВ на Георги Първанов и кръгове около нея, като възможен български кандидат се спрягаше и името на Кристалина Георгиева. Според европейски източници тя е имала реални шансове за поста, за разлика от Бокова.

След третото тайно гласуване в Съвета за сигурност на ООН, проведено на 29 август, Бокова остава трета заедно с друг подкрепян от Русия кандидат - бившият сръбски външен министър Вук Йеремич. В същото време бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш консолидира сериозна преднина в надпреварата за нов генерален секретар на ООН, но все още няма консенсус за избора му. В последните месеци Великобритания, която е постоянен член на Съвета за сигурност и има право на вето, даде ясен сигнал, че би блокирала кандидатурата на Бокова. Така според анализатори, ако влиятелните държави искат новият шеф на ООН да е жена и от Източна Европа, трябва да се смени кандидатурата.

В началото на месеца американският експерт по въпросите на ООН Ричард Гоуън прогнозира, че има възможност Кристалина Георгиева да бъде включена като кандидат в последния момент.

Най-четени