Българската журналистика навърши 170 години 16.06 | 21:58

В катедралния храм "Света Неделя" бе отслужен молебен по повода

От iNews.bg

С камбанен звън в катедралния храм "Света Неделя" започна молебенът за българската журналистика, съобщават от отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод на Българската православна църква.

Поводът за духовния празник е 170-годишнината от родоначалието на българската журналистика и 120-годишнината от организираното журналистическо движение в България. Инициативата е организирана от Съюза на българските журналисти и Отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод на БПЦ.

С благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит молебенът е бил отслужен от викария на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий.

Под купола на катедралния храм са се били събрали журналисти от всички възрасти и различни медии, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество. От името на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит епископ Григорий е поздравил всички български журналисти с юбилея и е пожелал винаги върху представителите на медиите да бъде Божията благодат, да бъдат обективни, да разпространяват истината и да са нейни служители. В края на молебена храмът е бил огласен от "На многая лета".

От името на журналистите известният български публицист Любомир Пеевски с нескривано вълнение е благодарил на БПЦ, че е споделила двойния празник на българската журналистика заедно с нейните представители, и е припомнил на присъстващите в храма епизоди от случилото се преди 120 години на същото това място, където се събират Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Заимов, Михалаки Георгиев, проф. Шишманов, П. Р. Славейков и още 170 представители на българския духовен елит, за да отбележат с тържествен молебен половинвековния юбилей от зараждането на българската журналистика.

Водещи

Най-четени