Български механик на "Коста Конкордия" номиниран за европейски гражданин на годината 17.05 | 10:20

Кандидатурата издигна евродепутатът Кристиан Вигенин

От Деляна Петкова

Евродепутатът Кристиан Вигенин е номинирал първият механик на "Коста Конкордия" Петър Петров за "Награда за европейски гражданин", съобщиха от пресофиса на депутата. 

Наградата се връчва всяка година от Европейския парламент. С нея се отличават действия или дейности на граждани, групи, сдружения или организации, които са проявили изключителна ангажираност за насърчаването на по-доброто взаимно разбирателство, както и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в рамките на Европейския съюз.

Вигенин обясни и номинацията с думите, че достатъчно сме награждавали политици и администратори. "Все пак Европейският съюз с неговите ценности го правят гражданите и техният принос трябва да бъде забелязан и оценен", допълва той.

Според европейския депутат Петър Петров е защитил тези ценности. Неговите действия могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм. 

iNews припомня, че на 13 януари луксозният лайнер "Коста Конкордия" се удари в скали и заседна край бреговете на Италия. Започва спешна евакуация на намиращите се на кораба над 4 хил. души. Петър Петров участва лично в спасяването на повече от 500 пътници, макар и с риск за живота си и тежките метеорологични условия.

В тази сложна ситуация Петров успява да направи общо 6 курса с една от спасителните лодки. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

Водещи

Най-четени