Български социален проект: Заселват с бежански семейства обезлюдения Северозапад 25.09 | 18:30

Така с един удар – два заека: хем ще се реши демографския проблем там, хем мигрантите ще получат втори живот с дом, родина и работа

От iNews.bg

Пилотен проект предвижда бежанците, които искат политическо убежище у нас, да бъдат заселени трайно в общините с демографски проблеми. Такива у нас са най-бедните региони както за България, така и за Европа – Северозападът и Смолянският регион. Специално в Северозападна България пък преобладаващата част от населението в момента е от ромски произход, което мигрирало там през последните 20 години.

Все още не е ясно обаче кои са пилотните общини, които ще работят по проект за трайна интеграция на бежанци у нас, каза по БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Тя обясни, че не става дума за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип. Освен това обезлюденитебщини с лош демографски профил можели да интегрират трайно бежанците, бягащи от войните.

"Не става дума за масова миграция, а за последващ етап, който сега се поема от структури на БЧК и НПО, но по нормативните документи тази роля вече ще бъде поета от общините", допълни Чавдарова.

Очаква се това да бъдат общини, които са заявили интерес и които имат по-тежки демографски характеристики. Те ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се - намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

"Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е", посочи още тя.

По думите й "готовността и намеренията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони".

ВМРО ще се противопостави на идеята на председателя на Националната асоциация на общините Гинка Чавдарова бежанците да бъдат трайно интегрирани в райони с тежки демографски проблеми, съобщи в Кърджали евродепутатът Ангел Джамбазки.

"По отношение на строежи на лагери в общини и така нататък - категорично сме против. Колкото и да пазят тези места в тайна, все някога, някъде ще трябва да кажат нещо. Най-малкото една обществена поръчка ще трябва да обявят и когато обявят, ние ще отидем там, за да протестираме и няма да допуснем това да се случи. И пред Министерския съвет ще протестираме, защото философията на разселването на нелегални емигранти на територията на България и опитите им за интеграция е неразумна, глупава, недомислена, неработеща по една много проста причина - че интеграцията е двустранен процес. Не може да накараш някой насила да направи нещо, което той не желае", предупреди Джамбазки.

Според евродепутата от ВМРО очакваната европейска помощ за страната ни в размер на 160 милиона евро може да бъде използвана за доизграждане на системата за видеонаблюдение по границата с Турция и в подкрепа на граничните полицаи и военни.

 

 

Водещи

Най-четени