Българските военни най-онеправданите в НАТО 16.10 | 15:27

Само у нас възрастта била условие за пенсионирането им

От Христина Рафаилова

България била единствената страна членка на НАТО, която имала допълнителни условия за пенсионирането на военните. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. 

За пореден път той настоя възрастта на служещите в армията да не бъде фактор за излизането им от системата. Според него подобно условие поставя нашите военни в неравностойно положение спрямо техните колеги от другите държави от алианса. Министърът за пореден път обясни, че облекчените правила за пенсиониране компенсират тези хора, тъй като те са гражданите с "най-орязани права". 

"Експертната група, която обсъжда въпросите, свързани с евентуални промени в пенсионната система, би трябвало да направи сравнение с условията за пенсиониране на военнослужещите в други държави", каза той, цитиран от агенция "Фокус". 

Министърът изтъкна, че ранното пенсиониране е начин да се привлекат нови хора за тази професия. Преди време той информира, че в системата има 3000 незаети бройки и ако не се мотивират хората да работят в армията, те ще останат незапълнени. 

Водещи

Най-четени