Българските заварчици сред най-добрите в света 14.07 | 10:06

Наш професионалист се класира втори, а отборът ни – четвърти на международното състезание в Пекин

От iNews.bg

Заварчиците, които представиха България на Международно състезание 2016 Beijing "ARC Cup, демонстрираха отлични професионални умения, майсторство и високо качество на изработките в най-прилаганите в практиката заваръчни методи. Те се наредиха сред най-добрите прфесионалисти в света по време на проведената в китайската столица професионална надпревара.

24- годишният Лилян Тодоров спечели второто място в индивидуалното представяне по метод Електродъгово с топящ електрод. Той победи в надпревара с 300 участници от повече от 20 държави. Тодоров показа майсторството си в заваряване по четири метода при изпълнение на задачата”Готов заваръчен продукт”.

Паралелно с това българският отбор, ръководен от инж. Павел Попгеоргиев, се класира четвърти и получи купа за изключително отборно представяне. Той включваше  Димитър Гергов, "Енергоремонт-Козлодуй”, Лилян Тодоров, "Трибел” и Петьо Опров, натрупал опит от няколко международни състезания и номиниран на няколко пъти за най-добър млад заварчик на България.  Тимът се конкурира с още 29 национални отбора за челните места.

В състезанието, което се провежда на всеки две години, млади заварици на възраст от 18 до 35 години се състезават за най-престижните награди. Организатор на родното участие в надпреварата е Българският съюз по заваряване (БСЗ).

Младите заварчици показаха творчество и високото си майсторство и при изработване на заваръчна арт композиция на България. Заваръчната маска получи висока оценка от журито. Дизайнът й бе изработен от млад екип от българска проектантска компания и изпълнен на място в Китай от участниците в българския отбор.

"За пореден път нашите млади заварчици доказаха, че са сред най-добрите в света и показаха отлични професионални умения,  много добра подготовка, майсторство и мотивация, за което им благодаря. Те ни накараха да се гордеем с професията заварчик и показаха, че е привлекателна за младите хора.  Български съюз по заваряване ще продължим да държи на високите професионални изисквания и прилагане на международните стандарти в заваръчните дейности, ще работи за повишаване на нивото и качеството на обучение на кадрите”, коментира Председателят на БСЗ инж. Теодор Осиковски. Той допълни, че само с инвестиции в повишаване на квалификацията, професионално развитие на заваръчните кадри и високо качество на изпълнените дейности, България може да запази завоюваното си място в световната професионална общност.

Водещи

Най-четени