Българските пожарникари отбелязват професионалния си празник 13.09 | 14:19

Вие сте гръбнакът на Единната спасителна система, отбеляза Младен Маринов

От iNews.bg

"Трудът Ви е достоен за уважение от цялото общество, защото е изпълнен с немалко рискове, трудности и предизвикателства" – с тези думи министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към колегите си от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", които отбелязаха с официална церемония днес професионалния си празник – 14 септември. Пожарната служба е гръбнакът на Единната спасителна система в страната, отбеляза вътрешният министър. В този смисъл той припомни, че през последните години беше извършено цялостно модернизиране на оперативната техника, като за целта са използвани всички възможности, които ни предоставя членството в ЕС: Основен приоритет в работата на ръководствата на Министерството на вътрешните работи и ГДПБЗН е и подобряване на материално-битовите условия в пожарните служби. Министър Маринов благодари на директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов и на служителите от всички структури на дирекцията за постигнатото с цената на много труд, висок професионализъм и морал. "Помним колегите, които загинаха при изпълнение на служебните си задължения. На този ден отдаваме почит на тях, прекланяме се пред героизма и смелостта им....", каза още министър Маринов.

По традиция празникът бе отбелязан с официална церемония в двора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". На нея присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, парламентарният секретар на МВР Светослав Белемезов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, ректорът на АМВР старши комисар Неделчо Стойчев, акад. Христо Григоров – председател на Българския червен кръст, проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, генерал-майор Иван Лалов – заместник командващ на Съвместното командване на силите, генерал-майор Венцислав Мутафчийски – директор на Военномедицинска академия, Малина Крумова – председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Сред гостите бяха директори на главни дирекции в МВР и ръководители на структури във ведомството, ветерани, партньори и приятели.

Молебен за здраве отслужи отец Александър от Българската православна църква, а присъстващите запалиха свещ в параклиса "Св. пророк Илия”, построен със средства и доброволен труд на пожарникарите. Министър Маринов и служителите сведоха глава и поднесоха венци пред мемориала в почит към паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения огнеборци.

По случай професионалния празник на служителите от ГДПБЗН и за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения четирима огнеборци са удостоени с почетното отличие на МВР "За доблест и заслуги". Други седем служители са наградени с различни степени на почетния знак на вътрешното министерство. Още 330 пожарникари получават писмена похвала от ръководствата на Министерството на вътрешните работи и на ГДПБЗН.

Историческа справка

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Република България от 13.09.1995 г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения. Обединение на пожарните служби, унифициране на подготовката на пожарникарите, техническото състояние на командите и изработването на единни правила и устави за носене на службата са само част от основните теми и решения на събора. Две десетилетия по-късно този труд дава резултат и организацията на българската пожарна служба е сочена за пример в много от развитите европейски държави, включително е обявявана от белгийските медии за най-ефективна и дееспособна на континента.

Водещи

Най-четени