Българските полицаи отбелязват професионалния си празник 08.11 | 09:53

За първи път той е проведен преди 93 години

От iNews.bg

На 8 ноември, Архангелов ден, българската полиция отбелязва своя празник. За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (ст. стил св. Архангел Михаил). Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден - 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция. А с Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.

На тържествената церемония днес в 12:00 часа с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на загиналите полицаи празникът ще бъде отбелязан пред сградата на Главна дирекция "Национална полиция”, предаде БГНЕС.

Паралелно с това днес полицейският синдикат СФСМВР ще отбележи професионалния празник на служителите на реда с научно-приложна конференция на тема "МВР 2030: предизвикателства пред политиките за сигурност". Мероприятието, което ще се проведе в сградата на УНСС, обединява представители на академичната общност, неправителствените и браншови организации и ще зададе един нов стандарт за планиране и консултиране на реформите в МВР, така че те да отговарят както на потребностите на гражданите, така и на очакванията на служителите. От синдиката уточняват, че "както вече бе съобщено по време на протеста, организиран от СФСМВР на 22 октомври 2017 г., Федерацията променя подхода и начина на изразяване на своите искания за увеличение на заплатите на служителите в МВР". Те напомнят, че на 2 ноември 2017 г. в Берлин се проведе пресконференция на Европейския полицейски съюз (ЕПС), по време на която президентът на организацията Герит ван де Камп заяви, че подкрепя протестните действия за увеличение на заплатите на служителите и че през 2018 г. една част от събитията на ЕПС ще се проведат в България, за да стане ясно какви са доходите на полицаите и условията на труд, в които работят.

По време на пресконференцията Свен Селигер показа как изглежда българската полицейска кубинка, след като е носена 6 месеца и представи резултати от тестване на тази кубинка в лабораториите на GORE-TEX, съгласно които те не отговарят на съвременните изисквания и нужди на полицията и не са подходящи за изпълнение на техните служебни задължения. Експертът, изготвил сравнителен анализ на оборудването, екипировката и обучението на полицейски служители в 15 страни – Никша Никодинович, заяви, че един от големите рискове за Западна Европа по отношение на регистрирането на незаконните мигранти е пряко свързан с ниското заплащане, което води до демотивация на полицаите в Сърбия и България.

Водещи

Най-четени