Българските превозвачи вдигнаха блокадата, след тях и гърците, но частично и временно(ДОПЪЛНЕНА) 21.02 | 16:19

Ако южните ни съседи продължат с протестите, вече не знам кой ще носи отговорност, казва Ивайло Московски

От iNews.bg

Българските превозвачи вдигат блокадата от границата с Гърция. Това се отнася за абсолютно всички ГКПП-та. Очаква се това да се случи до 17:00 ч. днес, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Той уточни, че след проведени разговори с него превозвачите са се съгласили на компромиса да отворят граничните пунктове преди това да са направили протестиращите гръцки фермери, които първи  направиха блокадите. "Ако обаче след това гърците отново блокират границата, честно казано не знам кой може да носи отговорност. Категорично нещата от българска страна ще излязат извън контрол", заяви министърът, цитиран от БТА.

Московски добави, че в момента опашката от камиони на границата с Гърция се увеличава, а хуманитарният проблем се задълбочава. Хората бедстват, има припаднали, постоянно се викат линейки. Според думите на Москвски не само българските шофьори и бизнес страдат от гръцката блокада, тъй като около 50% от ТИР-овете са чужди.

Транспортният ни министър каза още, че официалните гръцки власти твърдят, че протестът на фермерите от другата страна на границата е незаконен. В същото време обаче казват, че ситуацията била извън техния контрол. От вчера пък прехвърлят топката на нас и твърдят, че вече българските превозвачи създавали проблемите на границата. Затова и с тях е договорен компромисният вариант първи да вдигнат контраблокадата, обясни още Московски.

Междувременно стана ясно, че всички гранични пунктове вече са отпушени и чакащите автомобили са започнали да преминават и в двете посоки. В  15:10 ч. е била  премахната блокадата на граничните пунктове при Златоград и Ивайловград, където превозни средства се пропускат както към Гърция, така и към България. Половин час по-късно е възстановен пропускателният режим също в двете посоки за всички моторни превозни средства и през ГКПП-Кулата-Промахон. По същото време е получена информация и за отпадане на блокадата и на ГКПП - Капитан Петко войвода. Към 16:00 ч. е свалена и блокадата на ГКПП-Маказа и движението в момента се осъществява нормално. Около 10 минути след това е възстановено движението и през ГКПП-Илинден. Пропускат се всички видове превозни средства и в двете посоки. На изход има около 40 чакащи товарни автомобила и близо 15 леки коли.

От МВР обаче предупреждават, че във вътрешността на Гърция в посока Комотини могат да се ползват обходни маршрути, тъй като гръцките фермери все още не са вдигнали блокадата от пътя.

Започналото пропускане на автомобилите обаче не означава край на проблемите. Гръцките фермери не са обявили край на протеста си. Границата при Златоград се очаква да бъде блокирана отново утре сутринта. По предварителна информация пропускателният режим за ГКПП-то е валиден до 08:00 ч. на 22 февруари, съобщават от МВР.

Водещи

Най-четени