Българските тийнейджъри са доволни от живота си 15.11 | 07:10

Най-позитивно настроени към условията си на живот са 14-годишните в Швеция, Дания, Холандия, Белгия

От Елица Елефтерова

Повече от 70% от българските тийнейджъри дават положителна оценка за статуса си на живот. Това става ясно от анализ на Евростат за условията на живот на подрастващото поколение в ЕС-28 през 2011 година.

Около 8% от 14-годишните у нас определят статуса си на живот като "много добър", около 20% – като "добър" и над 45% – като "средно добър". 

Като "средно лошо" определят битието си около 10% от българските тийнейджъри, а останалите 17% оценяват живота си като "лош" или "много лош", съобщава БТА. Най-негативна оценка за статуса си на живот дават тийнейджърите в Хърватия, Словения, Румъния и Португалия – около 30% от тях са крайно недоволни от условията си на живот.

Най-позитивно настроени към условията си на живот са 14-годишните в Швеция, Дания, Холандия, Белгия и  Швейцария – над 80% от подрастващите в тези страни определят живота си с положителен знак. Близо 90% от българските тийнейджъри живеят в семейна среда с двама родители при среден показател за ЕС 86%.

Около 6 на сто от младите българи са израснали в семейство с един родител – майка, а около 1,4% – в  семейство с родител баща. В колективни институции или приемни домакинства са живели около 2% от българчетата на възраст 14 години.

В подобни институции са живели около 3% от тийнейджърите в Италия, сочи европейската статистика. Близо 50% от анкетираните тийнейджъри у нас оценяват образователния статус на семейната среда като нисък (родителите могат да четат и пишат).

Около 40% от 14-годишните у нас дават оценка на семейната среда в образованието като средна и едва 10 на сто – като висока. Най-ниска образователна семейна среда за тийнейджърите (при средна за ЕС 60%) е отчетена в Румъния, Португалия и Испания.

Най-висока образователна среда има за тийнейджърите на Естония – над 25% от тях са израснали в семейства с високо образование. По отношение на социалната активност на родителите си 96% от българчетата декларират, че бащата е основен двигател на семейните финанси, а 88% определят майката като източник на доходи.

Най-слабо активни са бащите на тийнейджърите в Гърция – 47%, и Кипър – 60%. В Испания и Гърция едва 20% от майките на тийнейджърите работят активно. 

Водещи

Най-четени