Българските учители намаляват и остаряват 02.09 | 13:50

От Синдиката на българските учители настояват за спешно увеличение на заплатите

От Ралица Стоянова

Броят на учителите у нас намалява, а средната им възраст е стигнала 50 години. Вече се усеща недостиг на кадри по предмети като физика, химия и биология, алармираха от Синдиката на българските учители.

 Според данните на НСИ едва 280 от учителите и нас все още не са навършили 25 години. Най-голям брой от преподавателите са на възраст между 45 и 59 години - 26 338. Около 18 хил. са учителите, които са между 25 и 44-годишни.

Професията "учител" в България в момента е силно феминизирана. Една от причините затова е, че заплатите са твърде ниски, за да удовлетворяват мъжете. Затова от Синдиката на българските учители настояват за спешно увеличение на заплатите.

"Министерството на образованието подкрепя политиката за повишаване на заплатите. Tрябва обаче да имаме предвид, че секторът "образование" не се развива в страни от другите сектори”, коментира Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката, цитирана от bTV.

Вина за отлива на млади хора от професията от МОМН намират и в университетите, които не са променяли учебните си програми от няколко десетилетия.

Водещи

Най-четени