Българският посланик в Йемен се отърва на косъм от отвличане 13.05 | 09:36

Въоръжени мъже са се опитали да отвлекат Борис Борисов и съпругата му

От Ивайло Ачев

Българският посланик в Йемен Борис Борисов, който е временно управляващ тамошното ни посолство, се е разминал на косъм с отвличане, предаде Reuters.

Според информацията на авторитетната агенция колата на посланика ни е била нападната от въоръжени маскирани мъже. Борисов е бил заедно със съпругата си, като и двамата са успели да се спасят, скривайки се в близък пазарен център.

Свидетел на цялата случка е западен дипломат, който я е описал подробно на дошлите минути по-късно йеменски сили за сигурност. Дипломатът е говорил и с Reuters.

По думите на свидетеля Борисов и съпругата му не са разполагали с охрана. Не е ясно и дали нападателите са членове на Ал Кайда или просто са група, която "работи" по схеми с отвличане за откуп.

Отвличането на чужденци в Йемен е често срещана практика, като обикновено нападателите са представители на местните племена от бедуини и с операциите си предявяват искания към йеменските власти за отстъпки в една или друга област. През март саудитски дипломат беше отвлечен от членове на Ал Кайда, които поискаха от саудитските власти да освободят техни другари.

В официална нота външният министър Николай Младенов заклейми акта на насилие и съобщи, че съвсем скоро Борисов ще бъде повикан в София за допълнителни прегледи. Дипломатът е пострадал леко при атаката от счупени стъкла, като има нараняване на окото.

Водещи

Най-четени