Българчета от С.Македония и Албания на шествието за 24 май 24.05 | 15:18

50 ученици от нашите общности там участваха в празника в София

От iNews.bg

В Деня на българската просвета и култура 50 ученици от Северна Македония и Албания се включиха в празничното шествие по повод 24 май заедно със своите връстници от България. Те се присъединиха към групата на Частно средно училище "Цар Симеон Велики". За поредна година участието на младежите е по инициатива и финансиране на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет, които са подготвили богата образователно-културна програма за тях.

Учениците пристигнаха в столицата още на 23 май, когато празничните им дни започнаха с интересни игри, за да се опознаят по-добре, а след това д-р Моника Панайотова от Консултативния съвет на Фондация Българска Памет, проведе интерактивна сесия на тема "Европа – това си ти". След празничното шествие на 24 май учениците посетиха Националния археологически музей и разгледаха забележителностите на столицата.

Съвместната инициатива между Фондация Българска Памет, ЧСУ "Цар Симеон Велики" и училищата от С. Македония и Албания се провежда за поредна година и е част от активностите на Фондацията за трансгранично сътрудничество и интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата ѝ диаспора.

Трансграничното сътрудничество продължава и през юли, когато по инициатива на ФБП ще стартира 5-дневен младежки обмен в София, съфинансиран по програма Еразъм +, с участието на 60 младежи от България, С. Македония и Албания. Целта е чрез неформалното образование, от една страна младежите да развият социални и граждански компетенции, а от друга, да се насърчи младежкото включване, междукултурния и междурелигиозния диалог, споделените ценности на свобода, толерантност и зачитане на човешките права.

Водещи

Най-четени