Българчета, учили вкъщи, вземат диплома от Оксфорд 16.01 | 17:17

Над 200 семейства са избрали да обучават децата си в домашни условия

От Цанка Донкова

Българчета, учили вкъщи, ще вземат диплома от Оксфорд. Децата са се обучавали онлайн по програмите на престижния университет и ще получат диплома от там. Всеки завършен курс им носи определен сертификат, които удостоверява знанията им. Това съобщават от Асоциацията за домашно образование.

Над 200 семейства са избрали да обучават децата си в домашни условия. Става въпрос за главно високообразовани семейства, които използват дистанционни програми на обучение, съобщава в. "Монитор".

"Някои от курсовете там са безплатни, а други – платени, като цената варира от 35 до 180 паунда. Таксата включва и учебници, които се доставят в домовете", уточни Петър Порумбачанов, председател на асоциацията. Той допълни, че има много домашни ученици, които са търсени от водещи университети.

Американска дистанционна програма също е предпочитана от домашните ученици у нас. Годишната такса там е 800 евро.

От асоциацията твърдят, че всички домашни ученици взаимодействат с широк кръг от хора. Те посещават извънкласни занимания, контактуват с други деца, имат достъп до професионалисти, специалисти и педагози в различни области. Ако се наложи, децата ходят и на частни уроци. От асоциацията посочват, че всеки родител трябва да има правото да избере образованието на децата си според собствените си предпочитания и възможности.

От асоциацията препоръчват на образователното министерство да създаде възможност за признаване на знанията, получени извън държавната образователна система, като с това се насърчи качеството на образованието.

Ако това се случи, ще се реши и казусът с отнетата награда по информатика на Божидар Маринов. Той бе дисквалифициран и му бе забранено участие в националната олимпиада именно защото се обучава вкъщи.

Водещи

Най-четени