Бързаме с оградата по границата с Турция 02.12 | 18:39

Изграждането ще става с обществена поръчка по съкратената процедура

От Ивелина Георгиева

Огражденията по границата с Турция ще се изграждат чрез обществена поръчка по съкратената процедура. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов пред в. "24 часа". По думите му, ако се тръгне по стандартна процедура, ще отнеме най-малко 6 месеца – за оспорване, обжалване и решения на други институции. Найденов не се ангажира с точен срок за завършване на огражденията, но посочи, че се работи усилено, за да може това да стане колкото се може по-бързо.

Преминаването на имигранти през страната е намаляло в пъти само в резултат на увеличаване на полицейските патрули и на наличието на военно формирование за възстановяване на пътищата, заяви той.

По думите му имигрантите са намалени от 150 на 10-15 за денонощие, имало е и дни, в които никой не е преминал през границата.

Ангел Найденов посочи, че по времето на бившия зам. военен министър Валентин Радев от кабинета на ГЕРБ, от 226 договора за охрана на обекти, които министерството на отбраната е сключило, 208 отдавна са изтекли.

"Що за подредено министерство, в което са валидни само 18 договора? Но забележете – по всички изтекли договори плащанията продължават да си вървят. Или що за подредено е министерството, в чиито бази се съхраняват близо 9000 тона боеприпаси, собственост на частни фирми, които не плащат никакъв наем", възмути се министърът на отбраната и добави, че е дал разпореждане до края на 2014 г. имуществото да бъде изтеглено.

С частните фирми ще бъдат сключени нови договори, с нови размери на плащанията, включително и с наказателни лихви за забавяне, съобщи Найденов.

Той подчерта, че някои от компаниите не са плащали нищо, а други – символични наказателни лихви в размер на 0,03% от стойността на съответната сделка.

"Но по-важното е друго – така министерството ще спести огромни пари, които сега дава за поддръжка и охрана на базите. Заради тези складове плащаме заплати на 800 души. Освен това министерството продължава да носи отговорността и риска за съхранението на опасно имущество, което е частна собственост. От къде на къде?", коментира министърът.

Той добави, че в момента министерството няма финансов ресурс за увеличаване на възнагражденията. Найденов посочи, че екипът му прави разчети дали могат да си позволят нови коефициенти за определяне на заплатите във ведомството по примера на МВР.

През следващата година министерството ще продължи с поредица от наредби, които сега ще бъдат актуализирани, за да се осигурят допълнителни плащания за специфични условия на труд, както и повече ангажименти към семействата на военнослужещите.

Найденов обясни, че така ще се въведе възможност за допълнителни плащания за придобиване на класна специалност, за повече пари, по-висока квалификация, както и допълнително заплащане за участие в полеви учения за повече от 48 часа.

Водещи

Най-четени