Бъчварова: Ако споразумението ЕС-Турция не влезе в сила, на границата ще стане страшно 29.08 | 16:41

България е поискала двойно повече хора от Frontex да дойдат у нас да ни помагат, чакаме от Брюксел и още пари

От iNews.bg

Ако споразумението между ЕС и Турция за бежанците не влезе в сила и не започне да се изпълнява, България я чакат много тежки времена. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. При положение, че Брюксел и Анкара не се договорят и незаконно влезлите на територията на ЕС мигранти не започнат да се връщат в Турция, то нашата страна ще бъде изправена пред огромен риск мигрантската вълна да се увеличи значително и да има рязко нахлуване през българо-турската граница. Според Бъчварова този сценарий е разработван и хипотетично сме подготвени да реагираме на подобна криза. Това обаче не се отнася за по-дълъг период от време. "Имаме разработен план, заедно с армията и жандармерията имаме готовност да се справим в относително кратък период от време, но това не може да е постоянно”, предупреди Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

По думите на вицепремиера съществува и вариант мигрантите да увеличат натиска към българската граница постепено, а съответно и присъствието си у нас. Това, макар и по-малък проблем от една страна, от друга вероятно ще се превърне в сериозен, тъй като само за последните месец-месец и половина вече залавяме доста повече нелегални, а местата в Центровете за настаняване на бежанци вече са запълнени до над 60% от капацитета им, предупреди още вицепремиерът.

"Третият риск, който изглежда малко по-далеч от нас, но е най-сериозният, е споразумението между ЕС и Турция да не започне да се реализира от двете страни. При това положение ще бъдем изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа и на голям политически риск”, отбеляза още Бъчварова. Тя допълни, че с подписването на споразумението между Брюксел и Анкара стана ясно, че политическите решения в Европа дават резултат и този път е правилен и продуктивен и не може да се откажем от него. "Факт е, че това споразумение е одобрено то всички европейски лидери. Факт е, обаче и че в момента то не се изпълнява. За България спазването на споразумението е изключително важно, защото за нас най-доброто решение в тази сложна ситуация е да бъде уреден въпросът с реадмисията на мигрантите, които преминават българо-турската граница”, обясни Бъчварова.

Вицепремиерът отбеляза, че ситуацията с миграционната криза в България се променя през последната година и натискът в сравнение с миналата е намалял с около 20 до 30%. Въпреки това обаче има промяна в характера и особеностите на бежанския поток. Вече доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и значително намалява потокът от Сирия. "Това променя възможностите ние като държава да реагираме на исканията им за получаване на статут в България”, отбеляза Бъчварова.

България разчита изключително много на помощта на европейската гранична служба Frontex за справянето с бежанския натиск, стана ясно още от думите на вицепремиера. Тя допълни, че реално София е поискала контингент от 300 офицери да дойдат у нас. Поради тази причина според нея е реалистично да се смята, че след 100-те човека, пристигнали да ни помогнат да си пазим границите през миналата седмица, ще дойдат още 2 пъти по толкова. В подкрепя на тезата си Бъчварова отбеляза, че по време на визитата си в Германия е получила личното уверение на канцлера Ангела Меркел, че страната ни ще бъде подпомогната с високо проходими машини, които да бъдат използвани при охраната на границата ни, предаде "Фокус”. "Има и други неща, които биха ни били от полза. Ние сме ги представили в списък”, допълни Бъчварова. Според думите й средствата, които ЕК е отпуснала през последните години на Гърция, отчитайки цифрите от 2012 г. насам, сумите, които са предоставени на Гърция, са 10 пъти по-големи, от тези на България. "Ние не оспорваме сумата, която е дадена на Гърция, но обръщаме внимание, че трябва да се коригира и сумата, която може да се даде на България, основно за действия от спешен порядък”, допълни тя.

Водещи

Най-четени