Бъчварова: Готови сме да върнем веднага 200 бежанци в Турция 17.06 | 12:20

Имаме и план за действие, ако споразумението се провали и на границата възникне напрежение

От iNews.bg

България има готовност веднага да върне в Турция група от около 200 бежанци, които подлежат на реадмисия. Документите за целта вече са готови, а нашето споразумение с югоизточната ни съседка влезе в сила от 1 юни. В същото време обаче от страна на Анкара има въздържане по отношение изпълнението на ангажиментите й по споразумението. Това обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС. Тя допълни, че все още не сме получили отговор за 8 нелегални мигранти, които искаме да върнем обратно. Според нея причината е в процеса около преговорите на Турция с ЕС.

В тази връзка Бъчварова обясни, че България ежедневно следи този процес и има подготвен план за реакция, ако Анкара се оттегли от споразумението си с нас. "Планирали сме мерки, които бихме предприели, ако се промени ситуацията по българо-турската граница, която следим непрекъснато. Следим процеса, вземаме освен оперативни и дипломатически мерки", добави още Бъчварова.

Очакваме различни варианти - от най-леките до най-опасните, но се надявам, че въпреки че турската страна не изпълни задълженията си по реадмисия ще продължим да поддържаме добрите си отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени съществено. Продължава комуникацията между служителите, които работят по българо-турската граница, не сме алармирани за проблем в това отношение. Надявам се в най-лошия случай ситуацията да остане както е сега, каза още Бъчварова.

Водещи

Най-четени