Бъчварова: Греков носи отговорност за ДФЗ 11.07 | 13:30

Нашата основна задача е да защитим българските производители, подчерта тя

От Теодора Кокаланова

Комисията по земеделие обяви своя позиция, в която постави на внимание въпроса, свързан с блокирането на работата на Държавен фонд "Земеделие".

"Считаме, че за това, което се случи, носи отговорност министърът на земеделието, който е и председател на УС, и считаме, че ако министър Греков не вземе спешни мерки, съществува огромен риск от загуба на средства за бенефициентите по програма за развитие на селските райони", заяви Светла Бъчварова, народен представите от ПГ на КБ и председател на Комисията по земеделието и храните. 

Тя е категорична, че този подход за решаване на проблеми не е работещ и затова успешната съвместна работа между Министерството на земеделието и представителите в ДФЗ е задължителна. "Подобни действия ще спомогнат за реализирането на политики в областта на земеделието", смята Бъчварова. 

По думите ѝ така ще бъдат защитени земеделските производители. "Настояваме за предприемане на необходимите мерки за разрешаване на възникналата ситуация и този риск, който съществува от загубата на средства, да бъде минимизиран от тази смяна на управлението във фонда", отбеляза Бъчварова. 

И уточни, че договорите трябва да бъдат финализирани с подписването им. "Ако това не се случи, ще бъдат изгубени значителни средства по програмата за развитие на селските райони", заяви тя. По нейните думи през последните месеци комисията по земеделието и храните е имала възможност да изслуша представителите на ДФЗ за конкретно свършена работа и договорирани средства по Програмата за развитие на селските райони, както от предишното, така и от новото ръководство.

Бъчварова обясни, че назначението на Мирослав Николов и Виолета Александрова е било като експерти в областта на усвояване на средства по европейските програми. "Продължаваме да считаме, че тези постове трябва да бъдат заемани от хора, които имат професионален опит и умения, а не тепърва да се учат", допълни тя.

На въпрос, дали конфликтът във ДФЗ има нещо общо с коалиционните отношения на БСП и ДПС, народният представител отговори отрицателно. "Считам, че когато става въпрос за това в българското земеделие да има инвестиции чрез програмата за развитие на селските райони, абсолютно всички останали въпроси са маловажни. Нашата основна задача е да защитим българските производители и съответно подписването на договорите да създаде предпоставки за стабилно земеделие", заключи Светла Бъчварова.

Водещи

Най-четени