Бъчварова: Затварянето на Балканския маршрут на бежанците няма да промени нищо у нас 09.03 | 12:03

Вътрешният министър призна, че МВР няма достатъчно хора и пари да се бори с престъпността

От iNews.bg

Това заяви по БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод решението от Срещата на върха в Брюксел за затварянето на Балканския път на мигрантите и съобщенията от днес на Словения и Сърбия, че затварят напълно границите си за хора без документи, пътуващи към Западна Европа.

Според Бъчварова най-важният успех в момента е, че има общо споразумение на лидерите от ЕС за ограничаване на бежанският поток. "Нека обаче не гледаме на мигрантите като на неодушевени предмети. Дилемата между сигурността на отделните държави и сигурността на тези хора – остава", подчерта вицепремиерът.

Във връзка със затварянето на сръбско-българската граница за мигрантите по решение на Белград, тя е категорична, че това няма да промени с нищо ситуацията у нас заради добрата българска охрана.

"След тази нощ и Сърбия затвори границите, но това не променя ситуацията у нас, тъй като страната ни всеки ден е задържала и досега опитващи се да влязат в западната ни съседка мигранти. Натискът от Гърция е голям, но мисля, че европейското решение за спиране на нелегалното влизане ще бъде силен сигнал към тези, които се канят да тръгнат. Към момента реалистичната цел е да бъде намален бежанския поток", обясни вътрешният министър.

Бъчварова е убедена, че най-добрият вариант за България е бежанският поток да бъде ограничен и те да останат на територията на Турция, "защото средата там, дори и в езиково отношение, е най-близка до тяхната". Според вицепремиера самият процес на интеграция в Турция ще бъде по-лесна за мигрантите.

"Не става въпрос за разговор за пари. Става въпрос за разговор за усилия", каза Бъчварова, запитана дали Турция не извива ръцете на ЕС. "Факт е, че в Турция има над 2 млн. бежанци. Факт е, че Турция е инвестирала вече в тях. Изхранването им струва пари и трябва да има споделена отговорност за тези хора. България в лицето на премиера е поставила своите изисквания и няма причина ние да мислим, че ще останем извън споразумението. От тук нататък остава ангажиментът да се уредят въпросите по охраната на българо-турската граница", смята вицепремиерът.

"По данни на МВР около 95% от миграционния поток е организиран. Страната ни обаче е поставила своите условия и няма причина да смятаме, че ще останем извън общото и най-изгодно европейско решение", успокои вътрешният министър.

Относно управлението на МВР и справянето с престъпността тя заяви, че "МВР не е PR център". Изказването й бе провокирано от обявените резултати в изследването на "Алфа Рисърч", според което 58,6% от хората, въпреки напредъка в различни сфери, смятат, че корупцията като цяло расте, че липсва правосъдие и от това се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото.

По думите ѝ МВР няма достатъчен ресурс, няма бюджет да осигури допълнително хора, а битовата престъпност у нас е сериозен проблем.

"Самият процес на подготовка на служителите е много дълъг. В държавата няма достатъчно полицаи. Има нужда от повече хора, но това означава и повече пари. Много е трудно - и числеността на състава, и ресурсите не достигат. Нямаме бюджет за още 3-4 хиляди полицаи, а и е невъзможно да обявим толкова конкурси", призна Бъчварова.

Тя отхвърли категорично твърденията, че у нас има прекалено много полицаи. Според нея трябва да се преосмисли общата система за сигурност и докъде стигат правомощията на местната власт. "Почти невъзможно е да защитиш всички хора, затова ние мислим за овладяване на криминалния контингент. Разчитам на доброто разбиране от страна на синдикатите. Планираме мерки, които целят положителен резултат: за организация на работата в МВР, за разходването на средствата, което ще се отрази добре на служителите във ведомството", обяви вицепремиерът

 

Тя благодаря на синдикатите "за разбирането , че отложиха протестите си за 16 март. "Така ще имаме възможност ден по-рано да съберем представители от повече партии и да обсъдим мерките за реформа в МВР", допълни вътрешният министър.

Водещи

Най-четени