Бъчварова: Ислямски терористи ще минат през България към Западна Европа 20.12 | 17:55

Няма реална заплаха за атентати у нас, но е въведена трета степен на тревога и „жълта“ готовност за реагиране на МВР

От iNews.bg

В последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпила информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации от Сирия и Ирак, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително през територията на България. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова след заседание на Националния кризисен щаб.

В същото време тя увери, че засега няма реална терористична заплаха за България. Освен това институциите предприемали по-завишени мерки за сигурността на гражданите.

"Към настоящия момент не са постъпвали данни, касаещи планиране, организиране и осъществяване на терористични нападения на територията на страната или срещу българските интереси в чужбина. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, няма реална заплаха", категорична бе Бъчварова.

Не е постъпвала и конкретна информация за заплахи срещу чуждестранните дипломатически представителства в България, каза още тя. И допълни, че посолствата от държавите, които са част от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористичните организации.

Нямало данни и за саморадикализирани представители на българската мюсюлманска общност, които биха могли да подготвят и осъществят подобни атентати у нас, подчерта министърът.

За да гарантират сигурността на българските граждани, от кризисния щаб са решили да се запази настоящата трета степен ниско ниво на заплаха, съгласно националния план за противодействие на тероризма.

Решено е още да се разпореди степен на готовност за реагиране "Жълта" за всички структури на МВР. Акцентира се върху засилване на граничния контрол и охраната на мероприятията по Коледните и новогодишни празници. Засилено ще бъдат охранявани и търговските центрове, коледните базари, концертите, спирките, метростанции, жп и автогари, също и летищата, дипломатическите представителства от международната антитерористична коалиция.

Бъчварова отбеляза, че режимът на регистрация на мигранти и получаване на бежански статут се извършва като се следват процедурите за право на статут. "Който има отказ на получаване на статут, се извежда от страната доброволно или "по другия ред". За миналата година има доста голям брой, които са изведени по този начин", каза вътрешният министър.

В заседанието на кризисния щаб са участвали и външният министър в оставка Даниел Митов, транспортният Ивайло Московски, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на военното министерство и на службите.

Водещи

Най-четени