Бъчварова: Надявам се Турция да не ни залее с бежанци, ако скъса договора с Брюксел 25.05 | 10:10

Промените в Закона за МВР влиза в пленарна зала следващата седмица

От iNews.bg

Съществува риск от Турция към България да тръгнат бежанци, ако нещата между Анкара и Брюксел се усложнят и югоизточните ни съседи скъсат споразумението. Нашият договор за връщане на нелегално влезлите мигранти реално е отделен документ. В тази връзка, както и от гледна точка на добрите ни отношения с Турция, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова се надява, че подобно действие не би имало негативни последствия за България. "Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи", каза тя пред БНР.

Тя допълни, че в момента не се вижда да има преки рискове. Но, ако ситуацията на българо-турската граница се промени, нашата страна има готовност веднага да промени организацията там. Бъчварова припомни и че оградата е почти готова, което само по себе си е доста сериозна защита. Тя каза още и че предстои назначаването на нови хора в "Гранична полиция", заради което ще намалее и броят на командированите служители на МВР от вътрешността на страната. Паралелно с това между полицията и армията вече има изградено много добро партньорство.

Румяна Бъчварова съобщи още и че най-вероятно следващата седмица промените в Закона за МВР ще влязат за разглеждане в пленарна зала. Тя бе категорична, че няма да отстъпи по отношение на реформата във ведомството, за да може да се реорганизира работата в него и да се уредят трудовите правоотношения със служителите. Бъчварова очаква и между първо и второ четена да се появят нови и добри предложения.

От думите на вицепремиера стана ясно още, че в момента в парламента ГЕРБ разчита най-вече на подкрепата на Патриотичния фронт. Те са най-голямата група в управляващото мнозинство след тази на основната партия. А в същото време все още не е ясно за определена част от Реформаторския блок дали е в мнозинството или е в опозиция, отбеляза още Бъчварова.

Водещи

Най-четени