Бъчварова подкрепи полицаите срещу реформата на Калфин 05.05 | 16:49

Предложението на социалния министър на практика узаконява средната възраст, на която заетите в МВР и МО излизат в пенсия

От iNews.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е подкрепила искането на синдикатите полицаите да се пенсионират на 50 години и тази възраст повече да не нараства. Така тя се противопостави на едно от ключовите предложения в пенсионната реформа, изготвена от екипа на социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин. Това става ясно от писмо на Бъчварова до Калфин, цитирано от БГНЕС.

Според предложението на Калфин от следващата 2016 година служителите в правоохранителните ведомства трябва да излизат в пенсия на 52 години и 10 месеца, като тази възраст постепенно нараства с по 2 месеца до достигането на 55 години. Сега военните, полицаите, работещите в ДАНС, НРС и НСО се пенсионират при 27 години стаж, от които две трети или 18 години в системата, без изискване за възраст.


Синдикатите в МВР обаче се обявиха срещу тези планове, предупреждавайки за масово напускане на военни и полицаи. Сега зад тях застава и политическото ръководство на МВР.

В писмото се посочва, че осигурителният стаж на работещите в силовите ведомства през последните години е нараснал чувствително и то не плавно, както е при останалите категории работещи. Настоява се също така за по-задълбочен анализ защо се предлага въвеждането на пенсионна възраст от 52 години и 10 месеца, какъв ще е ефектът от нея, да се отчете броят на служителите в силовите ведомства спрямо общия брой пенсиониращи се, продължителността на живот след пенсиониране на тази категория служители.

Калфин вече коментира, че предлаганата пенсионна възраст по никакъв начин няма да натовари работещите в силовите ведомства, тъй като на практика узаконява средната възраст, на която сега тези служители се пенсионират. Наред с това за тях се предлагат и редица нови привилегии като например това, че на ранно пенсиониране ще имат право и бивши служители на системите, покриващи условията, а не само настоящи.

Пакетът с пенсионните промени се очаква да бъде гледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество на 12 май, след което да бъде приет от Министерския съвет.

Водещи

Най-четени