Бюджет 2019 мина на първо четене 07.11 | 18:54

БСП и ДПС гласуваха против

От iNews

Бюджет 2019 мина през пленарната зала на първо четене със 115 гласа "за". Събраха ги депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, един независим и един от Воля, съобщи Канал3.

85 народни представители от БСП и ДПС гласуваха "против" бюджета. Бюджетът бе гласуван сравнително бързо - само за два часа и половина.

Специално към опозицията се обърна финансовият министър Владислав Горанов, който увери Йордан Цонев и Румен Гечев, че критиките са били полезни, но той ще поспори с тях задълбочено по време на второто обсъждане на макрорамката след две седмици.

Горанов обаче отговори още сега на соцлидера Корнелия Нинова за скачането на заплатите на политическия елит. Той припомни, че винаги размерът им се е определял на базата на три средни работни заплати за обществения сектор.

Вярно, имаше и момент, когато тя беше 15 долара, но това не е повод парите на хората, които трябва да ръководят държавата и обществото, да не са свързани с общото богатство на обществото", защити ръста на доходите на депутати, министри и други държавни първенци Горанов.  "Имаше полза от дебата. Аз обещавам да мога да се включа още по-пълноценно след две седмици", зарече се Владислав Горанов.

Водещи