Бюджет 2019 мина през комисиите в парламента 02.11 | 09:05

Евтиният труд не е панацея, заяви финансовият министър Владислав Горанов

От Ани Романова

Бюджетната, социалната и здравната комисии приеха снощи бюджета за догодина на първо четене, в това число парите за ДОО и НЗОК, предаде Канал3.

"С така предложената рамка изпълняваме ангажиментите си за запазване на фискалната стабилност. Не променяме параметрично данъчната система", коментира финансовият министър Владислав Горанов след гласуването на съвместното заседание на трите парламентарни комисии.

"Даваме възможност за устойчиво развитие на икономиката. Не увеличаваме дела на намеса на държавата в нея", посочи той. Проектобюджетът гарантира изпълнението на приоритетите на правителството, повтори още финансовият министър.

Горанов предупреди работодателите, че евтиният труд не е панацея.  Увеличаването на заплатите е неизбежно, добави той, като посочи, че евтината работна ръка вече не е плюс за инвеститорите.

Работниците напускат страната и търсят по-добро заплащане, заостри вниманието на бизнеса финансовият министър. Горанов иска България да е страна, която задържа младите си и качествени хора.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите.

В бюджета за следващата година е заложен дефицит от 0.5% от БВП. Очаква се приходите в бюджета да бъдат 43, 8 млрд. лева, а през 2021 година да достигнат 47,5 млрд. лева. Ставките на корпоративните данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица ще се запазят. Разходите през 2019 г. ще бъдат 44,4 млрд. лева, а през 2021 година се очаква да достигнат до 47, 5 млрд. лева. Предвидени са 40,4 млн. лева за помощи за отопление, с 50% повече в сравнение с 2018 година. 150 млн. лева ще се отпуснат за хората с увреждания, а 7 млн. лева за децата сираци без право на наследствена пенсия. През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 1,8 млрд. лева, което е 1,58% от БВП на страната.

Средствата ще се разпределят по проектите за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС. Минималната работна заплата ще се увеличи от 510 на 560 лева. С 10% повече са парите за заплати и осигурителни вноски на държавните служители. С 20% по-високи ще бъдат заплатите на учителите, а тези на непедагогическия персонал с 10%. С 10 на сто се вдигат и заплатите на държавните чиновници. Бюджет 2019 беше подкрепен от 13, а 9 бяха "против".

Водещи

Най-четени