Бюджетната комисия каза „Да“ на 9% ДДС за книги и заведения 20.05 | 20:45

Депутатите обаче отхвърлиха намаляването на данъка за детски храни, лекарства и фитнес зали

От iNews.bg

Данъкът върху добавената стойност за ресторантьорските услуги и книжните изделия се намалява от 20 на 9 на сто, реши на първо четене бюджетната комисия в парламента, съобщава БНР.

Тя отхвърли исканията на опозицията за намаляване на косвения налог със същия процент за детските храни, лекарствата от позитивния списък на Здравната каса и фитнес услугите.

Решението на комисията дойде след предупреждение от финансовото министерство, че ако всички искания бъдат удовлетворени, това ще наложи компенсиране на загубите за хазната с увеличаване на корпоративния данък до 17 - 18 на сто или ДДС за останалите продукти и услуги до 24 на сто.

От заседанието отсъстваше председателят на комисията Менда Стоянова, която също е против промените.

За левицата това е ясен сигнал за разнобой в ГЕРБ обясни Румен Гечев от БСП:

"Страхотен разлом в ГЕРБ – открито противопоставяне срещу премиера, министърът на финансите, разцепена е групата и някой ще трябва да си ходи. И правната, и бюджетната комисия отхвърлиха предложението на Обединените патриоти за ваучери в туризма, като останаха единствено текстовете за държавни служители, които ще получават такива за почивка в базите на своите учреждения".

Валери Симеонов от НФСБ коментира:

"Това са пълни глупости, аз ще търся съответно позицията на министър-председателя, защото определено от него зависи позицията на партия ГЕРБ".

Очаква се промените в Закона за ДДС да бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала още тази седмица.

Водещи

Най-четени