Бюджетът за догодина влиза в парламента 17.11 | 08:54

Депутатите ще обсъждат парите за здраве и осигуровки

От iNews.bg

Въпреки поусложнилата се политическа ситуация у нас, депутатите трябва да приемат бюджета за следващата година. Затова ден след като бе гласувана оставката на кабинета, народните представители ще обсъждат парите за Здравната каса и общественото осигуряване.

Текстовете предвиждат почти 250 милиона лева повече за здраве, като от тях 114 милиона ще бъдат за болниците, 19 милиона за личните лекари, а 24 милиона за дентална помощ. За лекарства пък са предвидени 48 милиона, докато парите за онколекарства са 15 милиона. 

Предвижда се да се запази здравната вноска без промяна – 8%. С 1 процент по-висока обаче ще бъде осигурителната вноска за пенсия. 

При държавното обществено осигуряване се залага повишение на минималната работна заплата от 420 на 460 лева от Нова година. Заедно с това се увеличава и минималният осигурителен доход, докато максималният запазва размера си от 2600 лева. 

Майчинството за втората година остава 340 лева, а минималното обезщетение за безработица – 7.20 лв. на ден. Въвежда се нов вид социална помощ за децата с трайни увреждания, която ще замести досегашните добавки. Размерът на подпомагането ще бъде между 350 и 930 лева, в зависимост от степента на увреждане на детето.

Припомняме, че парламентът по закон има право да отхвърли Бюджет 2017. Това обаче би означавало да важат сметките, които бяха заложени за настоящата година.

Водещи

Най-четени