Бюджетът на Здравната каса мина, въпреки БСП и ДПС 17.11 | 11:55

Ключът е волята, подчерта Петър Москов

От iNews.bg

Народните представители приеха на първо четене Бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. Това стана с 98 гласа "За", 51 "Против" и пет "Въздържам се". Основните противници на предвидените средства се оказаха депутатите на БСП и ДПС. Представителите на "Атака" пък изобщо не гласуваха за бюджета, отбелязва БГНЕС.

"Тук ключът е волята. Консенсус не е имало, няма и да има", каза министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов по време на обсъждането.

Според него чисто финансовата рамка е по-добра, отколкото през миналата година. Основание за това твърдение дава фактът, че са увеличени финансите на първичната и специализираната доболничната помощ, както и тези за изследвания и консумативи, които вървят с нея.

"Не бива здравноосигурителната вноска да се разделя. С едни и същи пари не можеш да финансираш различно количество услуги по различен начин. Това, което трябва да се случи е стимулиране на доброволното здравно застраховане. Има по-малко от 10% хора в България, които са готови допълнително и самостоятелно да инвестират в здравето си. Такива са фактите, а какви искаме да са лозунгите е отделна работа", подчерта Москов.

Москов обясни, че да разтурим финансирането на НЗОК и да я дадем на някакви здравнозастрахователни фондове означава всъщност да счупим идеята за солидарно здравеопазване. Това не е ляво, не е дясно, а е смислено. Който го предлага трябва да може да носи отговорност за последиците, посочи Москов.

"Имаме тежка демографска и социална структура на населението. Това е реалността. Много ми се иска да можем да предложим радикална дясна политика, в която да кажем как разделяме системата, но трябва да мислим за реалността. А тя е, че имаме възрастно, бедно и болно население, подчерта той. Трябва да се увеличи ефективността на действията на НЗОК и ако това се случи и механизмите за контрол ще дадат ефект", заключи министърът на здравеопазването.

Водещи

Най-четени