Бюлетината за гласуване на парламентарни избори ще е обща 20.02 | 16:51

Абревиатурата за партия ще се изписва с ПП, а за коалиция с КП

От Мая Александрова

Бюлетината за гласуване на парламентарни избори ще е обща, записаха на второ четене депутатите, които гласуват текстове от проекта на Изборен кодекс.

На лицевата страна тя ще съдържа наименованието и номера на изборния район, както и пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението й за регистрация, или наименованието "инициативен комитет". Абревиатурата за партия ще се изписва с ПП, а за коалиция с КП.

На лицевата страна ще има и квадратче за поставяне на знак "Х" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет. Ще има и квадратчета с изписани в тях поредни номера. Номерът, изписан във всяко отделно квадратче, означава поредния номер, с който е регистриран кандидатът.

Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с плътна
черна хоризонтална линия.

На гърба на бюлетината ще се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия.

Поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите се определят от ЦИК чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите и коалициите не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати и представители на средствата за масово осведомяване.

Водещи

Най-четени