Бюрото за контрол на СРС ще проверява колите и помещенията за подслушване 07.01 | 15:37

Никой не може да даде пълна гаранция, че няма да има злоупотреби с подслушванията, смята Бойко Рашков

От Ивелина Георгиева

Задачата на бюрото за контрол на СРС е да гарантира основните права на гражданите, заложени в конституцията, като неприкосновеност на жилището, на личността и на кореспонденцията. Това каза председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков в интервю за в. "24 часа".

На въпрос дали Бюрото за контрол на СРС има достатъчно правомощия да спре злоупотребите с прилагането и съхраняването им, Рашков отговори, че не познава закон, който да дава 100% гаранция за това.

"За съжаление, никой не може да даде пълна гаранция, че този, който е настроен да върши нарушения или престъпления, или пък да ги прикрива, ще бъде спрян. Ние ще се стремим да ограничим тези прояви с правомощията си да контролираме прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и съхраняването и унищожаването на събраните чрез тях материали", обеща Бойко Рашков.

По думите му бюрото ще има право да проверява помещения и съоръжения, използвани от органите, прилагащи СРС.

Законът не ни ограничава в това отношение. Никой не следва да откаже подобна проверка, още повече когато е инициирана въз основа на факти, даващи основание да се направи извод, че СРС се използват неправомерно. Имаме право да влезем включително и в кетчърите, докато са в работен режим, и да поискаме документите, въз основа на които се извършва подслушването или проследяването, за да се установи кой е обектът, подложен на това, и има ли законово основание за прилагането на СРС спрямо него", обясни шефът на бюрото.

Структурата ще има право да прави и планирани проверки, като органите, които ще подлежат на контрол са ДАТО, ДАНС, районните и окръжните прокуратури, председателите и зам.-председателите на окръжните съдилища, в някои случаи и председателите на апелативните съдилища, които дават разрешения за прилагане на СРС.

Бюрото за контрол на СРС ще работи и по сигнал на граждани.

"Естествено, че ако някой ни уведоми, че в дома си е открил микрофон и моли да бъде проверено използвано ли е срещу него основателно СРС, ние ще извършим проверка. В такива случаи бюрото не може да остане безразлично", коментира Рашков.

Той бе категоричен, че бюрото няма да мълчи, ако се установи, че някой злоупотребява с правомощията на държавните органи и средствата, осигурени от държавата, които вместо да служат за разкриване на престъпления, се използват за лични или групови интереси.

"Ако при подобен казус се установи, че записът е направен от държавен орган без надлежното разрешение, ще уведомим прокуратурата", подчерта председателят на националното бюро.

Рашков посочи, че ще се правят проверки и в специалните помещения за съхранение на веществените доказателствени средства, придобити от СРС, при председателите на окръжните съдилища.

Липсата на материали преди изтичането на срока за съхранението им или унищожени преди този срок, представлява престъпление. Натъкнем ли се на подобна хипотеза, ще бъде уведомена прокуратурата. За унищожаването трябва да има специален протокол, изготвен от комисия, обясни той.

Една от задачите на бюрото е да ограничи компроматите със записи и снимки, каквито в последните години често се използват, коментира Бойко Рашков и допълни, че използването на тези материали не по предназначение – извън делата, също е престъпление.

"Ведомствата, които прилагат СРС, имат задължение да предават цялата информация на заявителя. Неслучайно в НК се казва, че записът се предоставя такъв, какъвто е направен, а не части от него или пък сглобки. Ако някой си позволи да представи само определени или удобни части на заявителя, може да понесе наказателна отговорност", заяви той.

По думите му има идея за създаването на софтуер, който да не позволява накъсване или манипулиране на записите, като така се гарантира предоставянето на записа в цялост.

Първите задачи, с които се е заело бюрото за контрол на СРС, е да изготви правилника си, да разработи единни регистри, в които ще се съдържат всички материали, които се движат по веригата. Те ще бъдат утвърдени от ВСС и съответните ведомства.

Според Рашков гаранцията за обективност са петимата членове на бюрото, които са избрани от парламента и не са политически обвързани, а резултатите от дейността ще бъдат публични и ще се отчитат ежегодно пред Народното събрание.

Водещи

Най-четени