Бюрото по защита на застрашени лица преминава към главния прокурор 26.02 | 11:07

Обвинител номер едно ще назначава и директорите в Бюрото

От Мая Александрова

Бюрото по защита на застрашени лица преминава към главния прокурор. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. В момента специализираният отдел "Бюро по защита" е в главната дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието.

Контролът върху дейността на Бюрото по защита ще се осъществява от Съвет по защита на застрашените лица. Средствата за осъществяването на Програмата за защита и Съвета ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

Главният прокурор ще назначава директор на Бюрото по защита. То ще се отчита на всеки шест месеца пред Висшия съдебен съвет за изразходваните средства по приложение на Програмата за защита.

В Съвета по защита ще са министърът на правосъдието, министърът на вътрешните работи, представляващият ВСС, председателят на ВКС, главният прокурор и председателят на ДАНС. Членовете му нямат право да разгласяват информация, станала им известна във връзка с изпълнението на Програмата за защита, приеха народните представители.

Главният прокурор ще преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от съществено значение за наказателното производство, както и обективността и степента на заплахата, решиха още депутатите.

Гласуваните промени целят да бъдат подобрени дейностите, пряко свързани с гарантиране на сигурността на участниците в наказателни производства, според вносителите. Промяната е предложена от правителството, предава БТА.

Водещи

Най-четени