Бягството на турския шофьор, убил семейство мотористи, изкара рокерите на улицата 04.08 | 23:16

Обществото с на две колела негодува срещу пускането на Бекташ под домашен арест

От iNews.bg

Мотористи излязоха на мирен протест пред турското посолство в София. Те поставиха каските си на оградите на Съдебната палата като символ на прегазеното семейство мотористи от турския шофьор Фарук Бекташ край Драгоман, предаде БГНЕС. Поводът за демонстрацията им бе обявения днес за общодържавно издирване от Софийския апелативен съд (САС) турски гастарбайтер, който бе пуснат на предишна съдебна инстанция под домашен арест заради жестоката катастрофа, отнела живота на мотористите – мъж и жена.

Подредени в две редици с моторите си протестиращите изпълниха крайното платно към тротоара на бул. "Васил Левски” в отсечката на улиците "Паренсов” и "Юри Венелин”. Движението по булеварда не бе спряно, а някои форсираха машините и се подреждаха в редицата.

Протестиращите искат обяснение къде е Бекташ, който причини смъртта на двама души. Нееднократно мотористите заявяват, че искат да привлекат общественото внимание, за да се пази животът им.

По-късно над 200 мотоциклетисти преместиха протеста пред Съдебната палата. Там всички поставиха каските си на оградата като обясниха, че това е символ на загиналите техни приятели.

Издигнато бе искане да бъде отстранен съдията, който е пуснал под домашен арест турския гражданин Бекташ. Пред Съдебната палата прозвуча и масово освиркване.

Днес Апелативният съд заседава по искането на прокуратурата Бекташ да бъде върнат в ареста. В съдебната зала стана известно, че защитата му е оттеглила пълномощията си и му е назначен служебен адвокат.

От преди обед група мотористи се събраха пред Съдебната палата, за да протестират и настояват за незабавен арест за турския шофьор. Те се заканиха да протестират и пред сградата на турското посолство в София.

Рокерите вече няколко пъти организираха протести с искане за по-строго наказание за шофьора и изразиха опасения, че турският гастербайтер може да се укрие, ако излезе на свобода, както се и случи.

Инцидентът стана на 24 юли край Драгоман. Шофьорът изгубил контрол над колата и ударил двамата движещи се мотористи, които загинали на място. Катастрофата стана на мост, а колата паднала, след като е скъсала мантинелата. 

Водещи