В 11 часа тестват сирените и системата BG-ALERT 01.10 | 09:15

Особено внимание заслужава тестването на системата BG-Alert, която е проектирана да изпраща спешни съобщения директно до мобилните устройства на гражданите

От iNews.bg

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) обяви мащабно тестване на две ключови системи за предупреждение при извънредни ситуации. На 1 октомври 2024 година, точно в 11:00 часа, ще бъдат активирани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, както и мобилното приложение BG-Alert.

Тестът ще обхване значителна част от територията на България, включвайки столицата София и редица големи градове като Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца и Стара Загора. Освен това, проверката ще се проведе в избрани общини от областите Видин, Перник и Ямбол, както и в населените места, попадащи в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй".

Особено внимание заслужава тестването на системата BG-Alert, която е проектирана да изпраща спешни съобщения директно до мобилните устройства на гражданите. По време на теста, жителите и гостите на страната ще получат известие на своите смартфони и таблети. Съобщението ще бъде на български и английски език, осигурявайки информираност за възможно най-широк кръг от хора.

Снимка: Dir.bg

Водещи

Най-четени