В 19 училища и 37 детски градини в София тече основен ремонт 24.08 | 17:02

9 училища ще подобряват енергийната си ефективност през учебната година

От Ивелина Георгиева

В 19 училища и 37 детски градини на територията на Столична община се извършва основен ремонт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, докато инспектира ремонтните дейности в Първа английска гимназия.

Средствата, които общината е инвестирала в ремонтните дейности, са на стойност 6 млн. лв. За първи път през тази година Столична община е получила европейско финансиране за ремонти, което е в размер на 8 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие". Така общата сума за ремонт на училища и детски градини възлиза на 14 млн. лв.

След 15 септември от европейското финансиране ще се възползват 9 училища, в които ще се извърши цялостно саниране на сградите и подобряване на енергийната ефективност. В момента тече процедура за избор на изпълнител, посочи столичният кмет. Директорите на училищата са изявили желание ремонтните дейности да започнат след началото на учебната година, за да не бъдат оставени за следващото лято, допълни Фандъкова.

От 2006 г. до сега са вложени за основен ремонт на сградите около 69 млн. лв. Приоритет на общината в ремонтните дейности са били конструктивните укрепвания заради безопасността на сградата и ремонтът на тоалетните. Изцяло обновени са тоалетните в 110 сгради на детски градини и училища.

Ремонтните дейности в училищата и детските градини включват подмяна на дограма, монтаж на абонатни станции, ремонт на вътрешна отоплителна и ел.инсталация, топлоизолация на външни стени, ремонт и топлоизолация на покриви и изпълнение на мълниезащити, ремонт на кухненските блокове и изграждане на огради.

До този момент е подновена дограмата на 70% от детските градини и на 75% от училищата, уточни Фандъкова.

Очаква се ремонтните дейности на тези сгради да приключат в срок и учрежденията да са готови за откриването на учебната година. След 15 септември ремонтите ще продължат само в 4 детски градини. Това са ОДЗ 82 "Връбница", ЦДГ 178 "Младост", ЦДГ 116 "Възраждане" и ЦДГ 92 в район "Лозенец". За тези детски градини е предвидена временна организация, с която децата ще бъдат пренасочвани към други детски заведения, в които ще бъдат добавени нови групи.

В момента Столична община строи 11 нови детски градини. Три от тях вече отвориха врати, а до края на годината се очаква да бъдат готови още 5 детски заведения.

За цялостния ремонт на Първа английска езикова гимназия са отпуснати 209 хил. лв., като в момента се извършва цялостна изолация на сградата, ремонт на фасадата и покрива ѝ. Ремонтът на училището ще бъде приключен в срок.

Водещи

Най-четени