В Агенция "Митници" скочиха срещу местенето на администрацията 16.07 | 20:01

Потъпквали се изконни човешки и граждански права, гарантирани от Конституцията

От Андриян Георгиев

Служителите от Централното митническо управление на Агенция "Митници” потърсиха подкрепа от колегите си в държавната администрация срещу преместването на различни звена в провинцията. 

"Потъпкват се изконни човешки и граждански права, гарантирани от Конституцията на Република България - правото на достоен живот, правото на труд, правото на свободен избор".

Това се посочва в отворено писмо на служителите на Агенция "Митници" в София по повод "административната реформа” чрез преместване на централните управления на администрациите от София в други градове на страната. Писмото е разпространено до всички митници и множество институции. 

В него се посочва още: "Грубо се погазват правата на бременните и майките с малки деца. Драмата за семействата и близките ни трудно може да се опише. Властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност. Липсват всякакви компесаторни механизми за засегнатите служители. Подходът напомня тоталитарни методи на управление и няма подобен аналог в нито една страна членка на ЕС". Потъпквал се и конкурсният принцип и принципа за стабилитета, залегнали в Закона за държавния служител.

Според държавните служители случващото не касае само Агенция "Митници” и Изпълнителна агенция "Морска администрация”, тъй като много скоро всички централни администрации ще бъдат засегнати от готвените промени в Закона за администрацията.

"Ефектът от преместването на централните управления на администрациите от София в други градове на страната би бил: затрудняване на комуникациите и взаимодействието между отделните администрации, нарушаване функциите на централните управления, превръщане на централните звена в обслужващи звена на териториалните структури по места и обезличаването им", се казва още в писмото.

Според митническите служители "залудо" ще бъдат похарчени няколко десетки милиона лева 

В отвореното писмо се твърди също така, че преместването на централните администрации би довело до пълна подмяна на служителите, които досега са работили в тях с нови и неопитни и хора, които няма да бъде достатъчно да имат завършено висше образование, но ще трябва и много бързо да се превърнат във висококвалифицирани професионалисти, подпомагащи работата на териториалните структури, даващи им компетентни указания и управляващи изпълнението на функциите им.

"Тази реформа не е удар само по администрацията и нейните служители. Това е удар по управлението на държавата, което в един момент ще стане неконтролируемо, но ще бъде твърде късно за връщане назад", гневят се държавните служители. 

Служителите от Централното митническо управление на Агенция "Митници” заявяват, че разчитат на подкрепа и при евентуални протестни действия.

Водещи

Най-четени