В Балчик протестират срещу платения вход на Ботаническата градина 13.05 | 13:56

И управата на града се присъедини към протеста

От Ивайло Ачев

На протестен митинг граждани на Балчик поискаха свободен достъп до Университетската ботаническа градина, предаде БТА.

С плакати "Балчик си иска Двореца", недоволни от решението на Софийския университет "Св. Климент Охридски" занапред местните жители да плащат билети блокираха входа на архитектурно-парковия комплекс.

Това място трябва да остане не просто парк за отдих, но и да се превърне в културен център, заяви на митинга кметът на Балчик Николай Ангелов. Общинската управа се опасява, че много събития от културния календар на Балчик, които събират публика в "Двореца", могат да бъдат провалени заради въведения платен достъп. 

Общинският съвет вече прие протестна декларация, в която припомни, че гражданите на Балчик винаги са били допускани свободно в градината, дори и по времето на румънската кралица Мария.

В писмо-отговор от Софийския университет посочиха, че ако жителите на Балчик не плащат за вход, това би било дискриминация спрямо другите граждани на страната. 

Въвеждането на платен достъп до Ботаническата градина за гражданите на Балчик обаче е нарушение на разпоредбите на Министерския съвет, смята Министерството на културата, което, заедно със СУ, управлява комплекса. Градината се стопанисва от СУ, а "Културен център - Двореца" - от министерството.

Водещи

Най-четени