В Бургас: Разходките из парковете и Морската градина ще става по начертани стрелки 27.04 | 17:40

Щабът в морския град приема, че плажната ивица на Морската градина е нейна прилежаща част. Затова за нея важат същите режим и правила, както в парка.

От iNews.bg

В Бургас няма да бъдат санкционирани лица, които се движат по двама, спазват дистанция, носят маски, не сядат на пейки или в зелени площи, не ползват спортни и детски площадки и съоръжения, не употребяват алкохол, спортуват индивидуално, спазвайки всички гореописани условия. Това е решението, което Общинският кризисен щаб взе за организацията и контрола при посещаване на паркове и градини, съобразно издадената заповед на министъра на здравеопазването.

Щабът приема, че плажната ивица на Морската градина е нейна прилежаща част. Затова за нея важат същите режим и правила, както в парка.

Ограничението за собственици на кучета е да бъдат не повече от един и да извеждат домашните любимци във времето до 9.30 ч. и след 18.30 ч. всеки ден.

Всеки, който не спазва тези изисквания, ще бъде глобен от Полицията и РЗИ. В най-посещаваните градски паркове - Морска градина, "Изгрев", "Славейков", Борисова градина и "Меден рудник", се разчертават стрелки върху асфалта. Те са само при входовете/изходите, не по вътрешните алеи. Стрелките не са изпълнени с най-трайната боя, защото всички се надяваме това положение да е временно. Ако се заличат на някое място, те ще бъдат подновени.

Тесните входове/изходи на парковете са маркирани за еднопосочно движение - за влизане или за излизане. На широките места движението може да е двупосочно, например - при входа на Морската градина до Гъбката или до Пантеона. Всичко това се отбелязва със съответните стрелки върху асфалта. Разчертава се цялата Морска градина, не само Историческото ядро, както и парк "Езеро".

Няма новорегистриран случай на заразен с коронавирус в Бургас за вчерашния ден. Решението за погребението на починалия 70-годишен пациент ще се вземе от семейството му. Днес ще бъдат взети проби на четирима от настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ. Ако са отрицателни, те ще бъдат изписани. Останалите пациенти там са в добро общо състояние.

Заради претовареност на екипа на Инфекциозно отделение, от утре, освен УМБАЛ, още три здравни заведения в Бургас имат готовност да поемат пациенти с КОВИД - 19 - Белодробна болница, "Бургасмед" и "Дева Мария". Обсъжда се и вариант медицински сестри от здравни заведения в града да бъдат командировани в УМБАЛ, за да сменят най-натоварените екипи.

Днес се извършва пробонабиране от 50 служители на "Бургасбус" - шьфьори и контрольори, които пряко работят с пътници.

800 заявления са постъпили до този момент по програмата на Общински съвет за хранителни пакети пише местният сайт - флагман.бг. 485 от тях са одобрени, а останалите, които не отговарят на условията, получават пакети от дарителския хранителен фонд. Изразходената сума по тази програма досега е 30 940 лева.

Тази седмица ще заседава и комисията към местния парламент, която разглежда предложенията за финансиране на инвитро процедури.

Разминаването в обявения брой заразени в областта - 47 от Националния, 46 от Общинския щаб, се дължи на това, че заболяването на един от пациентите, който е с бургаска регистрация, е установено в София, където се е провело и лечението му. От всички заразени 14 са вече оздравели, а 12 с днешна дата се намират в болница.

Водещи

Най-четени